About

За НасZero Science Lab е македонска лабораторија за истражување и развој на информациска безбедност. Основана е во 2007-та година од страна на Ѓоко Крстиќ со идеја за развивање на поголема свест за информациска безбедност во Македонија и пошироко.

Од своето постоење па до денес, Zero Science Lab има пронајдено ранливости и слабости во голем број познати софтверски пакети и веб апликации кои се користат за извршување на секојдневни компјутерски активности.

Клиенти и Благодарници

Имаме пронајдено ранливости во светски реномираните апликации изработени од Nero, Adobe Systems, Zortam, eEye Digital Security, EdrawSoft, CyberLink, BlazeVideo, Acritum Software, VirusBlokAda, AVTECH Software, Mozilla Foundation, Ashampoo, Nevercenter, Native Instruments, Softek Software, J.River, Google, Etype, Codeorigin, Gabest, LEAD Technologies, Nullsoft, Zen Ventures, Texas Imperial Software, Corel Corporation, Squiz Pty, W3C, gAllMedia, Microsoft Corporation, Opera Software, Infiero Premium Software, Dawningsoft, QtWeb, Maxthon International, Flock, Apple, SmartCode Solutions, Athlete Web Services, Unleash Networks, URUWorks, AIMP, AssistantTools.com, Altova, Aladdin Knowledge Systems, Neoact, MightSOFT, Horizon Software, Login Systems, WampServer, CableTEL, Planet Interactive, Oracle Corporation, Webteh, BlueHost, VideoLAN, Team Johnlong Software, Valve Corporation, IBM Corporation, Spiceworks и многу други.

Пронајдените ранливости и слабости од страна на тимот на Zero Science Lab беа објавени на безбедносните портали и компании ширум светот со кои лабораторијата соработуваше директно или индиректно за координирано објавување на безбедносните предупредувања.

Безбедносните компании и тимови со кои Zero Science Lab има(ше) соработка се:

- Packet Storm Security (http://www.packetstormsecurity.com)
- milw0rm (http://www.milw0rm.com)
- IBM Internet Security Systems (ISS) X-Force (http://www.iss.net)
- Symantec Security Focus (http://www.securityfocus.com)
- Hack Zone (http://www.hackzone.ru)
- Secunia (http://www.secunia.com)
- Security Reason (http://www.securityreason.com)
- MITRE Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) (http://cve.mitre.org)
- Open Source Vulnerability Database (OSVDB) (http://www.osvdb.org)
- China Information Technology Security Evalutaion Center (http://www.itsec.gov.cn)
- F-Secure (http://www.f-secure.com)
- Security Lab (http://www.securitylab.ru)
- Positive Technologies (http://www.ptsecurity.com)
- Vitter Security Team (http://www.vfocus.net)
- Brunei Computer Emergency Response Team (BruCERT) (http://www.brucert.org.bn)
- VUPEN Security (http://www.vupen.com)
- Juniper Networks (http://www.juniper.net)
- Security Tracker (http://securitytracker.com)
- SEBUG Security Vulnerability Information Database (http://www.sebug.net)
- Beyond Security (http://www.beyondsecurity.com)
- SecuriTeam (http://www.securiteam.com)
- eEye Digital Security (http://www.eeye.com)
- VirusBlokAda (http://www.anti-virus.by)
- Bug Search (http://www.bugsearch.net)
- Apple Product Security Team (http://www.apple.com)
- Red Oracle (http://www.redoracle.com)
- Help Net Security (http://www.net-security.org)
- Venus (http://www.venustech.com.cn)
- Offensive Security Exploit Database (http://www.exploit-db.com)
- Brno University Security Laboratory (BUSLab) (http://www.buslab.org)
- GSO Management Government Security (http://www.governmentsecurity.org)
- ASTALAVISTA Group (http://www.astalavista.com)
- Tenable Network Security (http://www.tenablesecurity.com)
- Xakep Online (http://www.xakep.ru)
- Google Security Team (http://www.google.com)
- Shell Storm (http://www.shell-storm.org)
- Adobe Product Security Incident Response Team (PSIRT) (http://www.adobe.com)
- Quttera (http://www.quttera.com)
- Neohapsis (http://www.neohapsis.com)
- VeriSign iDefense Labs (http://labs.idefense.com)
- Microsoft Security Response Center (http://www.microsoft.com)
- Matriux Security Distribution (http://www.matriux.com)
- Exploit-ID Indonesian Exploits Archive (http://www.exploit-id.com)
- ACROS Security (http://www.acrossecurity.com)
- Paterva (http://www.paterva.com)
- ManageEngine Security Response Center (http://www.manageengine.com)
- TippingPoint Zero Day Initiative (http://www.zerodayinitiative.com)
- Sentelist FZC (http://www.sentelist.net)
- CyberSecurity.mk (http://www.cybersecurity.mk)

Zero Science Lab исто така е во блиска соработка и со неколку македонски компании и образовни центри како што се:

- Интерактивна маркетинг агенција и консалтинг компанија - IWM Network (http://www.iwmnetwork.com)
- Академија за информациска технологија - Александрија (http://www.alexandria.com.mk)
- Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје (Факултет за електротехника и информациски технологии - ФЕИТ) (http://www.feit.ukim.edu.mk)
- Македонски ИТ портал - IT.com.mk (http://www.it.com.mk)
- Друштво за авио услуги - Бониер (http://www.bonier.com.mk)

Ние сме отворени за секаков вид на соработка со организации и компании од секаков вид, за подобрување на информациската безбедност во светот па и пошироко.

Оваа официјална веб страна на Zero Science Lab е верзија 2.0 со нов изглед и дизајн, додека старата верзија на сајтот можете да ја погледнете тука.